dilluns, 30 de gener del 2017

SAL pel PLE


SELF ABLE LEARNING (SAL)  for  PERSONAL LEARNING ENVIRONMENT (PLE)
"Millorant el sabor de la nostra sopa de lletres"


En el camí per esdevenir un competent aprenent que s'autogestiona l'aprenetatge hi trobem tres passes:

1r. La Fase de Planificació - Pronòstic: Basada en dues subfases, la primera d'anàlisis de la tasca a nivell de plantejament d'objectius (què) i de l'estratègia per portar-ho a terme (com) i la segona d'automotivació intrínseca d'acord amb unes expectatives d'eficàcia prèvies que condicionen el procés d'aprenentatge.

2n. La Fase d'Actuació - Experimentació: Basada també en dues subfases, una primera d'autoregulació i de focalitzar i mantenir l'atenció durant la tasca i la segona d'introspecció metacognitiva, pensant-se a un mateix mentre aprèn.


3r. La Fase Reflexió - Autocrítica: Composta per dues subfases que tenen a veure amb un judici sobre el resultat. El primer judici té a veure amb l'avaluació en la dimensió personal -fins quin punt es veu l'aprenent com a protagonista del resultat, sigui contrari o favorable al previst-. El segon judici té a veure amb els aspectes emocionals que ha generat el procés d'aprenentatge i la reacció de la persona. 

Aquesta Fase de "tancament" del cicle d'aprenentatge proposat per Zimmerman (2002) repercuteix en la següent primer fase del pròxim cicle en el sistema de l'aprenentatge.


Aquest model d'aprenentatge és millorable?
A priori, ens convenç sobretot a nivell d'esquema per explicar com és el procés d'aprenentatge humà tot i que pensem que Zimmerman focalitza excessivament en l'individu. Nosaltres proposaríem a Zimmerman que desenvolupés un model de caràcter holístic perquè entenem que el procés d'aprenentatge té una part col·lectiva que no es veu reflectida.



Si parlem de la utilització d'elements tecnològics en un procés d'aprenentatge haurem de respondre a 3 preguntes:

ON?
Les eines de CERCAR i EXPLORAR la informació les utilitzarien en la fase de planificació i anàlisi.
Dins aquesta categoria els motors de recerca son els protagonistes i GOOGLE el mes utilitzat.Des del nostre punt de vista, els aspectes positius de Google son que està molt ben contextualitzat (país, llengua, etc), es intuitiu, facilita en gran mesura la recerca de la informació, ràpid i potent i es coordina amb gran nombre d' eines i dispsitius que el complementen.


COM?
Les eines per CREAR i EXPERIMENTAR les utilitzarien en la fase d'actuació i experimentació.
L'eina d'aquesta categoria que més ens convenç a tots dos és el WORD. Creiem que compleix les expectatives per crear tant a nivell d'escriptura com de disseny. Ens motiva per experimentant en àmbits diferents ja que, com google, es coordina molt fàcilment amb altres eines i dispositius.


                                                                 AMB QUI?
Classificar les eines, la funció de les quals és COMPARTIR, ens resulta més complicat. No és el mateix compartir en un moment o altre del procés d'aprenentatge proposat per en Zimmerman.
Si compartim en la primera fase, faríem partícips als altres de la planificació dels objectius i disseny de les estratègies. Si ho fem en la segona fase, volem incloure als altres en el moment creatiu. Si és en la tercera fase, voldríem rebre feedback a la reflexió - resultat final.

Facebook és l'estrella. L'accessibilitat és molt bona, la quantitat de formats compatibles amb què compartir arxius és molt gran, pot servir fins i tot com a element per guardar i enviar arxius en un equip de treball i és molt difícil que no tinguis en comú aquesta eina amb un altra persona, a causa del seu ús increïblement extens.
                
                                     PLE @mariaturribas


En el meu procés d'elaboració del PLE (@mariaturribas) m'ha sorprès l'univers d'eines TIC que existeixen. I encara més gran ha estat la meva sorpresa en veure la gran quantitat d'eines que en menor o major freqüència utilitzo.
Algunes formen part de la meva vida quotidiana, altres les utilitzaré en algun moment puntual per facilitar alguna tasca de recerca o organització de la informació o per crear un producte. El mateix amb les eines per compartir.

En la meva feina actual, en el món assistencial, també existeix un entorn personal d'aprenentatge format per altres professionals i recursos però he de reconèixer que no l'hi havia donat el valor que es mereix. No havia valorat el meu entorn com a font d'aprenentatge. Assumeixo una renovada situació personal i professional més proactiva i enceto un nou  procés d'aprenentege continu.
En tot moment tindré en compte l'actitud -els bons ciutadans digitals han de ser educats, honestos, responsables, humils, respectuós amb un mateix i amb els altres, solidaris (Teresa Romeu)-.


Voldria aprendre a aprendre amb les TIC i esdevenir una bona ciutadana digital.

SAL en el sentit d'habilitat d'autoaprenentatge en el PLE com entorn on es desenvolupa.

           PLE @enriquelacambra


Pel que fa al meu procés d'elaboració (@enriquelacambra) he intentat reproduir a nivell visual les diferents apps, dispositius digitals, elements, etc. que integren el meu PLE, associant-les "grosso modo" amb tres de les quatre grans àrees o lòbuls cerebrals (frontal, parietal i temporal) i les funcions que aquestes duen a terme. És a dir, que els elements que es troben al lòbul frontal (zona esquerra-a dalt) en tenir una funció de RECERCA I EXPLORACIÓ, es trobarien relacionades amb les funcions pròpiament frontals, com són la planificació, la coordinació i la direcció de l'aprenentatge. En el cas del lòbul parietal (zona superior-lleugerament a la dreta), ens trobem amb elements amb funció de CREAR I EXPERIMENTAR, vinculats amb la funció parietal de resoldre problemes i de percebre el propi coneixement (cognició). Finalment, al lòbul temporal (zona central, inferior) es troben els elements la funció dels cuals és COMPARTIR, que són per excel·lència les xarxes socials, relacionades amb la funció temporal de la memòria a llarg termini.

M'ha sorprès la gran quantitat d'informació i d'estudis que hi ha sobre aquest tema (relació d'àrees corticals superiors amb diferents dispositius tecnològics) i la poca informació d'aquesta relació amb àrees més antigues del nostre cervell, com el cerebel, per exemple. I plantejar aquest tipus de PLE m'ha servit per tornar a rememorar aspectes de la meva formació que no havia treballat en anys, funcions cerebrals sobretot, així com descobrir nous estudis i per fer conscient el meu entorn d'aprenentatge virtual, amb els seus aspectes positius i les seves mancances, tot d'una manera molt visual, poc costosa.

En definitiva, una experiència molt favorable amb aquesta nova eina que ben segur passarà a formar part del nostre "arsenal"!