dijous, 24 de novembre del 2016

QUÈ HEM APRÈS PER ANAR A ENSENYAR?

Quina classe de professors serem?

La nostra visió sobre l'educació ha canviat substancialment. És com si ens havéssim posat unes ulleres multidimensionals. 
Hem adquirit múltiples recursos i eines concretes que ben segur, ens facilitarán el gran repte d'ensenyar. D'ensenyar a aprendre.
La visió conceptual sobre l'educació potser no ens ha canviat tant, però l'actitudinal i sobretot la procedimental, sí. 

Recordem la competència de cuinar una truita? (font)

Pel que fa als CONCEPTES, ha estat un descobriment d'autors i "mestres" com: 

  • Zabala i Arnau, que conceptualment son un referent.
  • Sanmartí i el seu motor de l'aprenentatge.
  • Funes i la seva visió sobre l'aprenentatge dels adolescents.
  • Castillo i els seus estils d'aprenentatge.
  • Graells, gran referent.
  • Trujillo, que diu que "es impossible no ensenyar".
  • Jordi Adell, afirma que "les TIC no fan ni bo ni dolent un docent".
  • Chomsky, impulsor de la revolució en psicologia.
  • Ken Robinson, promovent una escola creativa.
  • Gardner, amb les inteligències múltiples.
  • etc, etc,etc.              
…que ens han mostrat l'existència de les múltiples dimensions        que esmentàvem i totes elles reals.

Pel que fa al canvi en la nostra visió procedimental, als PROCEDIMENTS, del nou model d'educació, ha estat gràcies a tot un gruix d'eines didàctiques, moltes d'elles desconegudes per a nosaltres.

   Disseny de sequències d'activitats.
   Treball colaboratiu-cooperatiu.
   Aula inversa.
   Disseny d'unitats didàctiques.
   Role-Play.
   Rúbriques.
   TIC: twiter, blog, instagram, creative commons, youtube.
   Mapes conceptuals
   Presentacions en grup.
   Carpetes d'aprenentage.
   Moodel.
   Fòrums i debats.
   Dinàmiques de grup.
   Etc, etc, etc.
  
Pel que fa a la visió actitudinal, ACTITUDS i VALORS, afirmam que per a un docent que cerqui l'excel·lència no n’hi ha pro en encentar a saber, ni a saber dur a terme, sino que també es vital fer una síntesi de tot això ajudant a provocar en l'alumne una reflexió que esdevengui al seu torn en "una disposició personal a actuar de determinada manera en relació a certs fets, persones, idees o situacions"↝ definició de l'actitud proposada per Felipe Trillo al seu llibre " La educación en actitudes y valores". 
Si no es treballa per generar un sentit en l'aprenentatge, cap a actituts i valors étics basats en normes socials (el que és millor per a mi i per als altres), hábits personals (el que necessit fer per poder aprendre millor) i actitus específiques envers els distints camps de coneixement (el que necessit fer per aprendre determinats continguts), entenem que es perd tot el que l'educació ha de tenir d' integrador per a la persona.


Resumint, la nostra visió sobre la docencia ha canviat, tant a nivell purament teóric, amb noves idees i plantejaments que cal tenir en compte, com a nivell pràctic i a nivell de significat. Ens esteïm construint a nosaltres mateixos com a subjectes que ensenyen i per fer-ho hem de deconstruir-mos com a subjectes aprenents. 

D'aquesta primera part de la nostra experiéncia formativa podem extreure que:
- El paradigma educatiu es troba, com no pot ser d'altra manera, en constant revisió. 
- Les noves propostes de reforma en l'ensenyament tenen a veure amb elements que lluiten contra una visió propedéutica generalitzada de l'educació. 
- Aquestes noves dinàmiques ens interpelen com a futurs docents, fent-nos prendre consciència de lo vital de la nostra tasca. 
- El treball en aquest sentit passa també per entendre el paper que l'escola constructivista e inclusiva tendrà en el futur pròxim com a marc de referència, on el fenòmen educatiu "tradicional" es troba amb la resta del món social, i n'extreu coneixements. 
- L'assoliment d'aquest nou esquema on començar a treballar es troba incomplet si no entenem a alumnes i al cos docent com a éssers amb necessitats emocionals reals que es troben en constant dialéctica amb el seu procés d'ensenyament-aprenentatge.

Dit això, ara només ens falta posar-ho tot en marxa!

Desitjau-mos un camí ben llarg, 
ple d'ensenyances i ple d'aprenentatges.



1 comentari:

  1. M'ha agradat molt la vostrara entrada companys!
    també m'hi he vist reflectit: hem adquirit conceptes però hem canviat la forma de veure tant les nostres actituds com els procediments.
    també estic d'acord amb que hem de canviar la manera de donar classes no purament teoriques i amb aquest estil propedèutic sinó amb pràctica ilusió i esforç per canviar.
    dema comencem el canvi!! fins aviat!

    ResponElimina